onsdag 20 augusti 2008

Annika Thor: Vad skulle du ha valt?

Vad skulle du ha valt? Det började som en lek mellan Abbe och Jesper, att ställa två alternativa frågeställningar mot varandra, för att sedan göra ett val. Abbe tröttnar aldrig på att ställa frågorna, och fastän Jesper inte längre ställer några frågor, så svarar han alltid Abbe. De är vänner både i den här världen och i den fantasivärld som de har byggt upp efter alla fantasyböcker som de har läst och blivit inspirerade av. De är vänner och vapenriddare. När Annie dyker upp är det något som förändras för dem alla tre. Annie är alltid på Jespers näthinna och i hans tankar, och Abbe kommer i andra hand. Annie har svåra upplevelser i bagaget, som gör henne till en mycket stark och inkännande person. Samtidigt är det svårt för Jesper att komma henne riktigt nära till att börja med. Hon är rädd för att skrämma bort Jesper om han får träffa hennes paranoida mamma. Hon vet inte heller hur hennes mamma kommer att reagera vid ett sådant möte. Kärleken mellan Jesper och Annie växer sig stark, men Annie ställer krav på Jesper. Hon blir arg på honom när han inte tar ställning, när han inte säger till de tuffa killarna i klassen vad han tycker om viktiga saker. Det är viktigt att ta ställning, att inte tillhöra den tysta skara som står bredvid och tittar på. Den första natten Annie tillbringar hemma hos Jesper vill han inte bli störd. Han ser att Abbe lämnat två meddelanden, men han lyssnar inte av telefonen. Gör det att han har skuld i det som händer? Vad skulle du ha valt?

Det här är en bok som kan göra skillnad! Om den som läser boken tar den till sig och funderar över vad Annika Thor berättar om och hur man kan applicera det på både det lilla och det stora i livet. Det är stort att tänka med hjärta och hjärna, och inte bara agera ut sina aggression ensam eller i grupp. Jespers pappa säger att livet aldrig blir så jobbigt som när man är fjorton år. Efter det blir allt bara bättre. När Jesper är med Annie tänker han att livet aldrig kan bli bättre än så här, när han är fjorton. För alla som är fjorton och däromkring är detta en bok som för mig känns livsviktig. För vuxna som är nära ungdomar: Läs den!


mvh, Christina Wedenmark

3 kommentarer:

Anonym sa...

EN VÄLDIG BRA BOK! NI SOM INTE LÄST.... GÖR DET!!

BÄSTA BOKEN JAG LÄST!

Anonym sa...

Viktigt tycker jag som pedagog att man först läser igenom boken och funderar på om den är lämplig för den grupp man har.

Helt klart är nog en minimiålder på 14 eller snarare 15 år (som personerna i boken är). En stark scen i boken är nämligen en gruppvåldtäkt. Ungdomarna som läser eller lyssnar måste kunna ta till sig innehållet på ett förståndigt och empatiskt sätt. (En liten varningsflagga alltså).

Anonym sa...

En riktigt bra bok!! Alla MÅSTE läsa den!!!