tisdag 23 juni 2009

Glimtar från ett temaår i muntligt berättande

SBV ger nu plats för ett gästbloggsinlägg.
Vi välkomnar Ekerös Cecilia Bengtsson in på SBV Blogg.

Låt er inspireras!Det var en gång en biblioteksorganisation på Ekerö
som bestämde sig för att satsa på muntligt berättande.
Med bidrag från statens kulturråd kunde drömmar förverkligas
under läsåret 2008/2009.
Låt mig berätta.

Ekerö skol- och folkbibliotek har under det gångna året på olika sätt lyft fram och stärkt berättandet. Vårt berättarprojekt finns dokumenterat på www.ekero.se/berattarblogg
Som en final på berättaråret bestämde jag mig för att besöka berättarfestivalen i Ljungby. Sedan tjugo år tillbaka samlas varje sommar berättare från hela världen. Festivalen bjuder på ett 70-tal föreställningar, kurser, seminarier, vandringar och utflykter.
http://www.sagobygden.se/

Väl på plats i Ljungby så sjuder det av muntligt berättande på många olika håll. Jag lyssnar på berättelser, skrönor och sagor framförda av såväl proffs som nybörjare. Berättelserna vindlar sig in i nya banor i min hjärna. Mina livsandar väcks till liv.

Imponerad blir jag av alla fantastiska unga berättare som vågar ta plats och har mycket att förmedla till oss. Alla proffs, ingen nämnd och därför ingen glömd, ger mig många starka upplevelser. Min respekt inför deras professionalism som berättare växer och jag vill också öva mig i att berätta.

Bestämmer mig för att delta i en workshop som Pelle Olsson har ”Alla kan Berätta”. Tillsammans med 20 andra personer (varav ett par är bibliotekarier) övar vi en hel dag på att berätta framförallt egna livsberättelser. Det är svårt, det krävs mod och att våga ta plats. Vi blir peppade av Pelles uppmuntrade ord om att alla kan berätta och att alla har något att förmedla. Det blir en känsla av samhörighet i gruppen och jag tänker att mötas genom olika berättelser skapar gemenskap och blir ibland möten för livet!

På tåget hem till Stockholm bestämmer jag mig för att försöka besöka berättarfestivalen även nästa år.

Hur blir det med berättandet på Ekerö? Jo, vi fortsätter att på olika sätt ge plats för berättande på biblioteken i kommunen.

Berättandets kraft är stor!


Cecilia Bengtsson är skolbibliotekssamordnare i Ekerö kommun. Hon har också hand om två skolbibliotek på F-5 skolor. Cecilia är ledamot i Skolbibliotek Öst.

Under det gångna läsåret har hon också sysslat en del med berättarprojektet Våga berätta - historien fortsätter på biblioteket. Att berätta sagor för barn t.ex. Sagan om de svarta gässen eller om Sindbad sjöfararen är guldstunder i vardagen, tycker Cecilia.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Du och dina jobbarkompisar är självklart välkomna till berättarfestivalen nästa år igen.
Hälsar Mikael från Sagomuseet/berättarfestivalen

Anonym sa...

Om någon bloggläsare är sugen på muntligt berättande för vuxna, så gå in på www.berattarnat-vast.se eller kom till Slottsskogen någon söndagkväll i sommar klockan 19. Då är det "Berättelser vid elden". Två berättare per kväll. Gratis!

Vi finns även med på Sommarunderhållningens program.

vänliga berättarhälsningar
// Gunilla Brodin
*som också var på Ljungby berättarfestival och hade det underbart!*

Anonym sa...

Hej Cecilia!
Härligt att höra, inte utan att jag blir lite "avundsfrisk", muntligt berättande ligger mig såå varmt om hjärtat, försöker smyga in lite här och där. Behöver träna mer och bli inspirerad, som på det sett du nu blivit.Härliga snart semesterhälsningar Gun (medlem i bibliotek Öst)