onsdag 19 mars 2008

Lättlästa nyheter för yngre läsare

Äntligen mars månad och nyheterna börjar att komma!

I Martin Widmarks Fotbollsmysteriet är det fotbollsmatch. Valleby möter Solbacka, och självklart skall Valleby vinna. Det är i alla fall vad tränaren och tillika brevbäraren Franco Bollo (= frimärke på italienska, ganska fyndigt!) hoppas. På en piedestal står silverbucklan och väntar på
vinnarna. Det är i alla fall vad lagen tror. Alla vänner av Lasse-Maja kommer att känna sig nöjda. Nu är det bara att vänta på att Kyrkomysteriet skall komma i höst.

Magnus Ljunggren, som tidigare har skrivit ungdomsböcker, ger nu ut två lättlästa böcker (ungefär samma svårighetsgrad som i Jensens Palleböcker) i serien Riddarskolan:
Den hemska draken och Det magiska svärdet. Egon, Fiona och Urban tränar sig på att fäktas, och utmanar en livsfarlig drake. De försöker klyva ett hårstrå på längden med hjälp av kungens guldsvärd, men slarvar i stället bort svärdet. Varje uppslag innehåller illustrationer som Mats Vänehem har gjort. Han visar på det humoristiska i situationerna när barnen löser problemen på egen hand, och riddarna snopet står och väntar. De hade hoppas på att får strida lite grann, men så blev inte fallet.Jag vill ha en katt! är skriven av Anne B. Ragde. Hon berättar om Jenny som vill ha en katt. Hennes föräldrar säger att man blir så bunden då, men det vill inte Jenny acceptera. Jennys pappa försöker att övertala Jenny att köpa ett akvarium med fiskar i stället, men det vill hon absolut inte. En dag dyker en orangeröd katt upp utanför Jennys hus. Den verkar hungrig, men i halsbandet sitter en lapp där det står "Mata mig inte", Helst skulle hon vilja att katten flyttade in till henne, men hur skulle det gå? Kattens ägare finns säkert någonstans, men var? En lättläst och spännande bok om ett för många ständigt lika aktuellt ämne.

Drakens vimsiga dag av Dav Pilkey, är en lättläst och rolig berättelse om några episoder i den lilla drakens liv. En dag när allt går på tok. Han steker tidningen och läser ägget. Smöret lägger han på tekannan och sedan dricker han upp det rostade brödet. Bäst att gå och lägga sig igen. Dagen börjar ju inte så bra. Boken ingår i serien Läsegrodan. Den förra boken i serien Drakens vän är väldigt populär bland nybörjarläsarna på vårt bibliotek.

/Christina Wedenmark

Inga kommentarer: