onsdag 6 maj 2009

Skolbiblioteken in i Skollagen NU!

Då var vi där igen!

I måndags eftermiddag, på väg hem till Göteborg, efter utfört uppdrag på Svensk Biblioteksförening i Stockholm, sitter jag för första gången och lusläser den nya Skolbiblioteksstatistikrapporten 2008.

Redan när jag kommer till Svensk Biblioteksförenings lokaler vid tio på förmiddagen, ligger rapporten på bordet, upptryckt och färdig för genomgång (det endast 40 minuter efter att Kulturrådet lagt ut rapporten på sin hemsida, vad säger ni om det va!).

Rapporten har en riktigt bra funktion, i forskningsmässig stil - Sammandraget efter varje kapitel. Det är som gjort för de som aldrig kommer att ta sig tid att gå igenom hela rapporten, som mediafolk, politiker och andra - som allt som oftast först och främst söker efter STORA ord och uppslag för senasationer!

Själv känner jag mig närmast som en gammal knarr, som varit i skolbiblioteksbranschen i 35 år och som inte längre höjer på ögonbrynen över någonting nytt. För det är just den känslan som rapporten skapar i mig (fastän jag inte ens varit i branschen i tio år)

- Ingenting är nytt, ingenting är överraskande, allt är precis som vanligt (Nja, det där sista om vanligt är närmast att betrakta som en lögn, om man nu med "vanligt" avser en frekvens i insamlandet på SEX år. Ja, förra rapporten kom ut 2002.)!

Samma brist på direktiv omkring ansvar, även om Birgitta Modigh på Kulturrådet, som verkligen vet vad Skolbibliotek handlar om, är väldigt tydlig inför media och gör klart att ansvaret för skolbiblioteken ligger på varje kommun, varje skola och också på varje enskild rektor!

Precis! Där ligger det, varje enskild rektor har ett ansvar!

En rektor, som återges i rapportens kommentardel omkring insamlandet av underlaget till rapporten, avslöjar sig så till den grad att jag blir full i skratt när jag stöter på följande uttalande: Vi hinner inte med att svara på alla enkäter som kommer in här, vi fullkomligt drunknar i dom.

Mmm, hade du nu satsat på DITT skolbibliotek, så hade DU haft en skolbibliotekarie på plats, som i sin tur hade svarat på rapporten för DIG ch DIN verksamhet som DU är skyldig att...

Eller det var ju just det... Bibliotekslagens "Lämpligt fördelade bibliotek" omkring hur en kommun ska gå till väga, samt nuvarande Skollagen där det står att alla elever ska erbjudas likvärdig undervisning...

Det är här roten till det onda blottar sig!

- Otydligheten omkring vem som egentligen ansvarar för skolbiblioteken!

- Osäkerheten omkring vad ett skolbibliotek har för roll i skolans lärande!

- Tystnaden omkring hur skolbiblioteken ska finansieras och bemannas!


Läs därför om rapporten (om ni nu inte enbart ägnat er åt sammandragen), men läs den här gången mellan raderna - Ni ska då upptäcka att den för första gången blir riktigt intressant!

Föreställ er sen vad en väl definerad text om skolbiblioteken i Sverige, en text som tydliggör och fastställer punkter som: ansvar, funktion och finansiering, skulle betyda för skolbibliotekens/lärandets framtid i Sverige!


Förstå därför undertecknads glädje över att det redan dagen efter rapportens publicering kom starka utfall och reaktioner från flera svenska politiker, bl.a. Cecilia Wikström (Fp), om att skolbibliotek måste in i Skollagen NU!

Mmm, då var vi där igen...


Fredrik Ernerot, Ordförande, Skolbibliotek Väst

6 kommentarer:

Anita Höglund sa...

Bravo Fredrik! Du sätter verkligen tummen på spiken. Har hållit på med skolbiblioteksfrågor i drygt tio år nu och det känns verkligen som vi står och stampar på samma fläck. Ibland går vi ett lite steg framåt men snart så är det två steg bakåt igen. Hur länge orkar vi kämpa i motvind? När kommer medvinden? När får vi se förslaget till ny skollag?

Anita,
SkolbibliotekÖst

Christer sa...

Ja Fredrik, vad finns det mer att kommentera. Du sätter som vanligt tummen på det väsentliga. Viktigt att du påpekar hur viktigt det är att i alla fall några läser Skolbiblioteksstatistiken ordentligt.
Det har ju faktiskt skett en försämring sedan 2002. Det ser ibland ut som en rävsax, detta att vi ställer allt hopp till skollagen. Vad gör vi om den inte kommer? Inte kan vi lägga oss ner och då för det inte. Här finns många intressanta frågor att diskutera om inte annat under Bok och bibliotek

/Christer

malink sa...

Så sant - allihop - och Fredrik i synnerhet.
MEN jag undrar om du - + alla ni Skolbiblioteksföreningar - skulle passa på med ett nationellt upprop just nu om dessa tydliga saker:
Skolbiblioteken in i skollagen!
Skolverket granska skolbiblioteken!
Och att tydligt lägga fast vem som ansvarar för skolbiblioteken! Allt för barns och ungas kunskapande och lärande.
Ett upprop liknande det som kom från universitetet i Karlstad i våras - jag lovar att skriva på så klart! Och att skicka ut till alla mina kolleger i län och regioner som kan vidarebefordra till alla sina skolor - och förstås till alla berörda i VG-region!
Hälsningar Malin Koldenius

Hanna sa...

Bra skrivet, Fredrik!
Ansvar - Funktion - Finansiering: Skolbibliotek
Där har vi ju grunden till vår verksamhet och utgångspunkten för det som måste klargöras och lagstiftas! NU!
Hanna, Enskilda Gymnasiet Stockholm

Astrid sa...

Ja, ett välskrivit inlägg, Fredrik! Även jag reagerade positivt överraskad över rapportens seriösa utformning. Å andra sidan: det tog Kulturrådet hela 7 (sju) månader att färdigtställa rapporten, det hade nog varit alltför pinsamt att om det dessutom blivit ett hafsverk. Att det tog så lång tid från enkät till rapport säger mycket om vilka prioriteringar som gäller, inte bara hos Kulturrådet, utan även hos politikerna.
När det gäller rektorernas betydelse - inget nytt under den svenska solen - varför vill ingen av de stora skolbiblioteksaktörerna instifta priset Årets rektor? Kunde vara en behövlig komplettering till Årets skolbibliotek.
Visst skulle en väl definerad text om skolbiblioteken betyder mycket – men att hoppas på det är att bygga luftslott! Vilket, tror jag, snarare hindrar än att driva framåt. Lagtexten kommer att bli diffus och kryphålig, eftersom det saknas för många ekonomiska och politiska förutsättningar för att kunna definera den tillräckligt exakt.
Stora gemensamma upprop tror jag lite mer på, allra mest tror jag dock på generalstrejk. Den skulle uppenbara för oss och hela svenska folket att skolbibliotek är något annat än vad vi skolbibliotekarier ivrigt och jämt sedan årtionden påstår (det är ju därför vi inte får förbättringar värda namnet till stånd). Enda verkliga framsteget för mig är Mittuniversitets kurs i skolbiblioteksarbete som riktar sig till intresserade med lärarexamen. Bara universitetet blir bättre på att själv upptäcka och marknadsföra effekterna och kursen stupar inte på för kort uthållighet hos ansvariga. Vore kul att kunna skönja ljuset i slutet av tunneln när jag går i pension om 12 år...
Astrid Deppert

Biblioteksspöket sa...

Jag håller med Malin Koldenius om att det behövs ett upprop där vi som skolbibliotekarier kräver att frågan om skolbibliotek tas upp på ett seriöst sätt av regering och riksdag. Det är viktigt att det inte bara blir en dagslända i samband med kulturrådets rapport. Det är förutom en kunskapsfråga i skolsammanhang, också en fråga om rätt till lika förutsättningar. Alla elever har rätt till att få tillgång till den information man behöver för att bilda sig en riktig uppfattning om världen omkring sig. Om inte ökas mängden fördomar och missförstånd. Frågan om skolbibliotekens vara eller icke anser jag vara en ren demokratifråga.