måndag 28 september 2009

Mässan är över säger de...

MÄSSBLOGG 5

Sex dagar av Mässa. Så ser facit ut efter att Skolbiblioteksföreningarnas monter Skolbibliotek.se E02:01 nu är tömd och lämnad för demontering.

Midnatt. Sjätte mässdagen. Allt är tyst. För första gången på väldigt länge!

Det är en nästintill spöklik känsla att röra sig i kadavret av Bokmässan, när jag på måndag förmiddag kommer in till vad som bara för några timmar sen, var den livfulla plats, som under fem dagar varit vårt hem i E-Hallen.

Året 2009. Det året vi äntligen fick vår egen monter på Bokmässan i Göteborg.

Kadavret ja!

Väggar är ryckta ur sitt sammanhang, burkar, emballage, kvarlämnade skyltar, truckar, kablar, trötta utställare som packar ihop det sista av sitt montermaterial. Kundvagnen från Focus får fungera som transportfordon när jag kryssar över det mattlösa golvet. Det slamrar och ekar i den övergivna mässhallen. Som ett oformligt skelett. Lämnat åt sitt öde. Dammigt och fult!

Jag parkerar kundvagnen utanför Service Center. Jag nickar åt den ensamma kvinnan som bemannar sekretariatets nu enda öppna disk (igår var tio diskar öppna samtidigt). Jag förser mig med en sista kopp gratiskaffe i utställarnas lounge.

En lounge för utställare - Tömd på utställare!

Nu är det truckförare, monterdemonterare, hantverkare och snickare som fyller loungen. Lugnet är borta. Skrytsamma historier om helgens bravader haglar genom rummet, på en blandning av stockholmska och göteborgska dessutom. Surrealistiskt!

Ingenting av den speciella atmosfär som dominerat i rummet under mässdagarna finns kvar.

Det är själlöst och dött.
Det är dags att släppa taget.
Dags att kliva ut till verkligheten igen.
Ut till hets och vardag!Det är också dags att för första gången få suga på den efterlängtade Mässkaramellen.

En god, välfylld arom av tillfredsställelse över en oerhört lyckad tid.

Framtidstro och ljumma vindar för oss vidare - På väg mot etablering av skolbiblioteken i vårt land.

Föreningarna har en gång för alla bestämt sig för att tillsammans bli starka.

Vara en KRAFT att räkna med.

En KRAFT för framtiden.

Framtidens Skolbibliotek!


Nu är det bara efterarbetet kvar...

Kvitton, fakturor, teknisk utrustning, programvaror, kartonger med foldrar, kablar, överblivna entrébiljetter, utvärderingsmaterial, tackbrev, medlemsregisteringar, attesteringar, telefonsamtal, mejlhantering, kom-ihåg listor...

Sex dagar räcker inte långt. Ett par dagar till behövs säkerligen innan mässan är helt avklarad...

För den här gången!


MEN mitt i allt material framför den påslagna datorn, är det ett dokument som sticker ut lite extra!.

Brevet med bekräftelsen på inlämnad anmälan om monter för Skolbibliotek.se - Bokmässan 2010.September 2010, i E-Hallen. Vi ses då!/Mässhälsningar: Fredrik Ernerot, Ordförande i Skolbibliotek Väst & Monteransvarig på Bokmässan 2009.

3 kommentarer:

Bokemma sa...

Fint skrivet.

Attans att jag missade er monter! Men jag la krut på att hinna så många seminarier istället för att trängas nere på golvet.

Anonym sa...

Vilken målande bild av hallarna efter mässan som du målar upp. Och jag får en stor förståelse för hur mkt mer det är att ta rätt på än bara montern. Stort tack till dig Fredrik som gjort så mycket. Njut av mässkaramellen!
/Cecilia i Öst som deltog i en del av montern.

Ylva sa...

Jag skäms lite över att jag inte besökte montern, men är å andra sidan stolt över att jag var hos BTJ och var med på stipendieutdelning. Vi fick pris för vårt läsprojekt på Sunnerbogymnasiet.